Startside

Tester og anbefalinger

Produsenter

Ovnstyper

Slik monterer du

Skal du ha ny vedovn og ønsker å montere selv er det mange ting å tenke på. Det er brannsikkerhetskrav som skal overholdes og noen tips for at vedovnen skal fungere optimalt

Vedovnens plassering

Gulvet må tåle vedovnens vekt, du må vurdere om gulvet trenger understøtting eller forsterkning. Gulvet må tillegg være rett der vedovnen skal stå, skjevheter gjør montering vanskeligere og kan forplante seg oppover.

Krav til brannmur og pipe varierer fra vedovn til vedovn etter hvor mye varme de avgir. En god pipe med riktig trekk er avgjørende for at vedovnen skal fungere optimalt.

Tørrstabling av peis

Skal du montere peis bør du starte monteringen med å stable den der den skal stå uten liming av elementene. Dette er tørrstabling. Dette gjør du for å finne posisjon for røykrør og for å få god oversikt over monteringen før du limer peisen. Du sjekker at alle elementer følger med og at alt er helt.

Tørrstabling av peis

Skal du montere peis bør du starte monteringen med å stable den der den skal stå uten liming av elementene. Dette er tørrstabling. Dette gjør du for å finne posisjon for røykrør og for å få god oversikt over monteringen før du limer peisen. Du sjekker at alle elementer følger med og at alt er helt.

Skal vedovnen stå på tregulv eller annet brennbart gulv skal det ligge en stålplate med minst 0,7mm tykkelse som dekker området inne i omrammingen under peisinnsatsen. Det skal ikke være gulvbelegg stålplaten. Ofte følger det med ferdig stålplate som kommer med ovnen.

Følg bruksanvisningen trinn for trinn. Vær spesielt nøye med første elementet, sjekk at dette er i vater. Fortsette å sjekke at elementene er i vater underveis, ellers kan feil du gjør forplante seg oppover. Du bruker akryl for å lime elementenel, bruk Nord Silikon eller sementbasert fliselim. Sørg for at du bruker godt med lim at pass på at flatene som skal limes er rene og frie for støv.

Ujevnheter mot gulvet kan jevnes/sparkles med fliselim. Til slutt fylles alle skjøter med overmalbar spesialsilikon som tåler varme. Fug også mellom peis og brannmur. Bruk fingeren forsiktig eller et annet egnet redskap for å få en markert fordypning. Glatt fugene med en våt svamp for at de skal bli jevne.

Du kan måle peisen når lim og silikon er tørt. Bruk vannbasert, pustende maling for murverk. Når malingen er tørket kan du montere topprist og siderister.

Biopeiser passer bra i moderne hjem

Les mer...Fra ultramoderne designovner til mer ordinære ovner. Biopeiser er tillegg enklere å plassere hensiktsmessig og trenger ingen pipe. Men det er svært dyr varme…
Les mer...

Vedovnen er blitt designmøbel

Les mer...Det hjelper ikke hvor mange kilowatt en vedovn yter om den ikke passer med den nye sofaen. Designet blir viktigere og viktigere og noen er flinkere enn andre...
Les mer...

Vannbåren varme

Les mer...Vannbåren varme gir deg lun og fin varme fra valgfri varmekilde. I tillegg gir det bedre inneklima med mindre støv. Men noen ting bør du tenke på før du går til innkjøp...
Les mer...

Vedovner er miljøvennlig

Les mer...Fyring i vedovn bionøytralt! CO2-mengden som dannes ved forbrenningen og slippes ut av pipa, er lik den som dannes når plantene råtner i naturen.
Les mer...

Vedovn og vannbåren varme

Les mer...Med vannbåren varme binder du deg ikke til en energikilde. Visste du at du kan bruke en vedovn med vannkappe i kombinasjon med vannbåren varme?
Les mer...

Effektiv fyring i vedovn

Les mer...Bruk tørr ved og sørg for rikelig lufttilførsel. Reguler varmen med mengden ved du legger i vedovnen. Bruk småved ikke avispapir til opptenning. Vi har flere tips...
Les mer...

Priskupp på vedfyring

Les mer...Vanligvis er vedbriketter dyrere å fyre med enn ved. Men følg med byggevarekjedenes kampanjer. Da bir fort vedbriketter mer lønnsommt enn ved og strøm.

Dette nettstedet er laget med GoOnline XP Professional