Startside

Tester og anbefalinger

Produsenter

Ovnstyper

Slik monterer du

Ny vedovn? Her er rådene:

Vedovn fra NorsøKjøp en vedovn som passer ditt behov, og ikke kjøp for stor vedovn. Vedovnen skal passe rommet ikke huset, en vedovn varmer først og fremst opp rommet den står i og lite av varmen blir fordelt rundt i huset! Trolig trenger du kun en vedovn med effekt på 3-5 kW. Bor du i et nyere, godt isolert hus, kan vedovnen nesten ikke være liten nok.

Vedovnens virkningsgrad, forbrenning, materialer, design og pris

Moderne rentbrennende vedovner bør ha en virkningsgrad over 73 % (Svanemerket), de mest effektive vedovnene har en virkningsgrad på 90%. Vedovnen skal brenne rent, partikkelutslipp fra vedovner er utgjør en stor del av svevestøv i byene i dag og om gamle vedovner ble byttet med nye kunne dette vært begrenset med så mye som 60%! Du bør også spørre selgeren hvilke krav det er til skorsteinen for at vedovnen skal fungere optimalt.

Til sist kommer valget ned til design og pris. Under ser du noen favoritter og testvinnere. Best pris/kvalitet finner du under Vedovner < 6 kW, har du ekstra behov for effekt, se Vedovner > 6 kW. Vegghengte og innsats-ovner er ofte noe dyrere med større fokus på design.

Vedovner < 6 kW

Asgård 2Asgård 2

Vedovner > 6 kW

Scan line 580 AquaScan line 580 Aqua

Vegghengt vedovn

Morsø 5470Morsø 5470

Innsats vedovn

Wiking OpticWiking Optic

Vannbåren varme

Les mer...Vannbåren varme gir deg lun og fin varme fra valgfri varmekilde. I tillegg gir det bedre inneklima med mindre støv. Men noen ting bør du tenke på før du går til innkjøp...
Les mer...

Hvorfor vedovn?

Oppvarming med vedovn er rimelig og miljøvennlig, her er enda noen grunner til å fyre i vedovn:

-Prisen på ved er stabil, du får forutsigbare utgifter til oppvarming

-En vedovn har høy toppeffekt og gir nok varme også i de kaldeste periodene. Da er det også billigst å fyre med ved kontra elektrisitet.

-Vedovner er rimeligere i innkjøp enn pelletskaminer og varmepumper

-Har du tilgang på ved selv er vedovn enda rimeligere

-En vedovn støyer ikke

-En vedovn trenger ikke strøm og er dermed en sikkerhet mot strømbrudd

I tillegg har fyring i vedovn lange tradisjoner i Norge og knapt noe er vel så koselig som å tenne i vedovnen om vinteren. Men har du bestemt deg for oppvarming ved hjelp av vedovn er det noen ting å ta hensyn til. Bruk Vedovn.net og gjør det riktige valget for deg!

Gasspeis, eksklusivt, stilig og veldig praktisk

Les mer om gasspeiser...Gasspeiser er blitt svært populære de siste årene. Kanskje ikke så rart når du tenner den med fjernkontroll og slipper både vedbæring og askesøl i stua!

Det er vanligere og vanligere at nye boliger og leiligheter har innlagt gass. Gasspeiser er svært praktiske, men koster fra 15 000 og oppover, langt oppover... I tillegg kommer innlagt gass osv..


Les mer om gasspeiser...

Peis uten pipe, da er biopeis det eneste valget

Les mer om biopeiser her...Biopeiser finnes i stort utvalg, og produsentene legger stor vekt på å utnytte de designemessige fordelene denne ovnstypen gir. Men effektiv varme gir de strengt tatt ikke. Kanskje er det ikke riktig å kun kalle den en pyntepeis likevel?

Salget av biopeiser har tatt av de siste årene, men med en pris pr. kWh på 6-7kr er det ikke alle det passer for. En biopeis kan gi god varme, men kjøper du den for å holde boligen din varm blir du fort fattig. Ønsker du derimot litt peiskos i stua i blant er kanskje en biopeis et godt valg for deg.
Les mer om biopeiser her...

Vedovn og lønnsomhet

Vedovner koster fra 4.000 kroner, og den effektive prisen på favnved normalt ligger rundt 50-55 øre/kWh i en rentbrennende vedovn. Vedprisen kan imidlertid variere en del:

- Noe dyrere om vinteren.
- Vedovnens virkningsgrad er svært viktig.
- Fuktinnhold er også viktig, anbefalt fuktighet for tørr bjørkved er maks 20 %.
- Dyrt å kjøpe i småsekker, billigere å kjøpe favnved.

Effektiv fyring i vedovn

Les mer...Bruk tørr ved og sørg for rikelig lufttilførsel. Reguler varmen med mengden ved du legger i vedovnen. Bruk småved ikke avispapir til opptenning. Vi har flere tips...
Les mer...

Vedovner er miljøvennlig

Les mer...Fyring i vedovn bionøytralt! CO2-mengden som dannes ved forbrenningen og slippes ut av pipa, er lik den som dannes når plantene råtner i naturen.
Les mer...

Vedovn og vannbåren varme

Les mer...Med vannbåren varme binder du deg ikke til en energikilde. Visste du at du kan bruke en vedovn med vannkappe i kombinasjon med vannbåren varme?
Les mer...

Priskupp på vedfyring

Les mer...Vanligvis er vedbriketter dyrere å fyre med enn ved. Men følg med byggevarekjedenes kampanjer. Da bir fort vedbriketter mer lønnsommt enn ved og strøm.

Biopeiser passer bra i moderne hjem

Les mer...Fra ultramoderne designovner til mer ordinære ovner. Biopeiser er tillegg enklere å plassere hensiktsmessig og trenger ingen pipe. Men det er svært dyr varme…
Les mer...

Vedovnen er blitt designmøbel

Les mer...Det hjelper ikke hvor mange kilowatt en vedovn yter om den ikke passer med den nye sofaen. Designet blir viktigere og viktigere og noen er flinkere enn andre...
Les mer...

Peisovner

PeisovnerSe nettstedet peisovn.no for mer informasjon om peisovner.
Peisovner

Dette nettstedet er laget med GoOnline XP Professional